“Romantiskt för cello och piano” musik av Chopin och Rachmaninov
29/7 - kl.20.00
Chopins pianostycken har förtrollat generationer av musikälskare. Roland Pöntinen spelar flera av den polske mästarens vackraste verk-nocturner, valser, mazurkor samt Ass-durpolonäsen (”Den heroiska”) och den tredje Balladen. Efter det bjuder toppcellisten Kristina Winiarski och Roland på stor romantik i Rachmaninovs storslagna cellosonat.
Kristina Winiarski, cello
är en av Sveriges mest eftertraktade unga cellister. Efter studier i Zagreb, Paris, Berlin och Stockholm har hon etablerat sig både som solist, kammarmusiker och stämledare runt om i Europa. Som solist har hon framträtt med bl a Sveriges Radios Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Stuttgarts Kammarorkester och Kungliga Filharmonikerna. Säsongen 24/25 väntar även debuter med Dalasinfoniettan och Orquestra Filarmonica de Bogotá. Som kammarmusiker hörs hon regelbundet i olika konstellationer, och denna säsong väntar en rad turnéer i England, Polen, Österrike, Belgien och Skandinavien. Kristina har gjort inspelningar för Medici Tv, Radio France, Sveriges Radio P2 och BIS, och bland de många utmärkelser hon mottagit ingår “Nicholas Firmenich”-priset på Verbier-festivalen i Schweiz, Anders Walls Giresta-stipendium och en vinst i kammarmusiktävlingen ”Ung & Lovande” tillsammans med pianisten Pontus Carron. Kristina spelar på en cello byggd av David Tecchler i Rom år 1711, utlånad av Järnåkerfonden.
Roland Pöntinen, piano
Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med anrika Philharmonia Orchestra samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.
Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några.
Han har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Ruhr Klavier Festival, Mostly Mozart i New York samt Verbierfestivalen och samarbetat med artister som Christian Lindberg, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Katarina och Svante Henryson, Nobuko Imai, Joakim Milder, Love Derwinger, Torleif Thedéen, Ulf Wallin, Nicolai Gedda och Barbara Hendricks. Hans intresse för dans har lett till samarbeten med Kathleen Quinlan, Mats Ek, Paul Taylor Dance Company, Roy Assaf, Örjan Andersson och Lilly Zetterberg. Han är särskilt tilltalad av intimiteten i recitalformen och av att komponera spännande program. Pöntinen har gett soloaftnar i New York (The Frick Collection), Wigmore Hall i London, Bogotá, Istanbul och Verbier.
Roland har initierat flera festivaler, t ex Pianorama, en biennal med pianot i fokus i Konserthuset i Stockholm och var under åren 2018-2020 konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival. Pöntinen har gjort fler än 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. Hans senaste verk, L’heure bleue för trombon och piano är tillägnat Christian Lindberg och duon Lindberg-Pöntinen har bl a spelat det under en Japanturné våren 2022.
Bland nyligen utkomna inspelningar märks Bernsteins The Age of Anxiety med Arctic Philharmonic Orchestra under Christian Lindberg, Cellosonater av Prokofjev och Sjostakovitj med cellisten Gabriel Schwabe samt musik för violin och piano av Szymanowski tillsammans med Sueye Park. 2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.